Évértékelő

2013. Most még leírva elég furcsának tűnik, de majd megszokom. Aggasztó számomra, hogy az idő porszemcséi mily gyorsan hullanak alá az élet homokórájában. Jó visszagondolni a 2012-es évemre, de mégis olybá tűnik, mintha egy szempillantás alatt elsuhant volna, néhány feledhetetlen emléket beleégetve az agyam rejtekeibe.

Az év igazán jól kezdődött. Megfertőződtem egy betegséggel, ami nem más, mint a domolykópergetés, és ez a láz még most is csillapíthatatlannak mutatkozik. A január sok horgász számára nem túl kedvelt hónap, számomra azonban a csodás kezdet időszaka volt. Első domolykóimat még körforgókkal csábítottam horogra, mára azonban nagyrészt wobblerekkel próbálom rávenni őket egy fényképezésre.

2012-01-05 11.06.48Az a bizonyos első pergetett


Februárban aztán jött a jég, a vizek, de inkább a halak védelmezője. Az év második hónapja, így kimaradt számomra. Az idő persze akkor nem telt. Úgy éreztem, hogy berozsdásodott a kerék melyen az idő vasfoga dolgozik. Végtelenek tűnő várakozás vette kezdetét.

Március elő napjaiban a patak kiszabadult a jég fogságából, én pedig a szobáéból. Olyannyira belelendültem, hogy egymás után négyszer is a parton találtam magam. Ez a hónap igen emlékezetes marad a számomra, mivel ekkor sikerült megszelídítenem az első 40-es domimat. Kezdők szerencséje…

Névtelen
Első nagyobb

Sikerült belerázódni a wobbleres domizásba, hála a sok kifogott egyednek mert, ha úgy vesszük akkor minden szárazra emelt uszonyos felér magával a tapasztalatszerzéssel. Szóval bátran vágtam bele az áprilisba.
Ekkor már bevállaltam a dzsungelesebb szakaszok vallatását is a nagyobb halak reményében. Április első felében próbálkoztam meg az első bozótos pecával, ami parádésra sikeredett. Igazi horogmarasztaló helyről sikerült kipergetnem egy újabb 40 körülit.

Majd jött a megújulás időszaka, a május. A patak levetette téli,egyhangú öltözékét, és magára öltötte zöldben pompázó ruháját, és végre én is áttérhettem a rövidnadrágos időszakra. A víz újból megajándékozott egy gyönyörű, testes fejessel, amit talán a télen vízből kivett szemetek, eldobált sörösdobozok elvitelének köszönhettem. Valamit valamiért ugyebár.

Ajándék

Ahogy melegedett az időjárás úgy csökkent a halak mérete is. Sok apróságot fogtam júniusban és júliusban egyaránt. A 30 centiméter körüli példányok felüdülésnek számítottak abban az időben. Plusz ott volt még a tikkasztó hőség is, ami rendesen kivette az emberből az erőt. Augusztusban valahogy kimaradt a pergetés. Egyszer mentem ki, de akkor sem fogtam semmit, mivel a patak kávészínben folydogált. A 8. hónap megmaradt a buliknak.

Nagyobb kihagyás után, szeptember 22.-én már úgy gondoltam, hogy muszáj meglátogatnom szeretett vizem. Nem tudom, hogy örült e nekem, vagy csak szerencsém volt, de ismét a “kezembe nyomott” egy 40-es jószágot. Jó újrakezdés, gondoltam magamban.

Újabb kihagyás következett, mármint a domolykókergetésben. November 11.-én nagy reményekkel kezdtem hozzá a pergetéshez, aminek sok szép buksifejű lett az “áldozata”. A természet már kezdte levedleni az őszi kinézetét, és felkészült a kegyetlen télre.

IMG_1196
Aznapi best

Az év utolsó hónapjában mindössze kétszer voltam horgászni. A két alkalommal 4 halat sikerült fényképező elé rakni. Már nagyon érződött ezen a két napon, hogy a tél hamarost ismét győzedelmeskedni fog, és befagyasztja a patakot. 30.-án kimentem utolsó peca gyanánt, de a vízfelszín már szilárd halmazállapotban ékeskedett.

Fényképeimet rendezgetve rájöttem, hogy igazából nincs okom az elégedetlenkedésre. Több, mint 70 alkalommal jutottam ki a vízpartra. Halat is fogtam eleget. A jövő évvel kapcsolatban nagyon sok ötletem, célom van. Ebből próbálok majd minél többet megvalósítani. Néha, majd nézzetek rá a blogra. 😉

Na, és aki elért idáig az olvasásban, annak utólag is Boldog Új Évet.

11 thoughts on “Évértékelő

  • Köszönöm szépen, bár a kapitális domikat a víznek köszönhetem.
   Új év, új remények. Kíváncsi leszek az idei évemre. Kevés tapasztalatom már van a domipergetésben, próbálom kamatoztatni őket az idén. Egy 50+-os a cél az éven. Meg pár új hely felderítése.

   Egyébként én is szeretnék gratulálni a Te halaidhoz. A Domolykó Császár gyönyörű.

   Ádám

 1. Szia Ádám!
  Gyönyörű domikat állítottál kamera elé! Remélem hamarosan én is elcsíphetek egyet legalább. Életemben nem is láttam még élőben sajna domolykót. De ezen változtatni kell 🙂
  Remélem hasonló, vagy még jobb éved lesz a 2013-as!

  • Szia.

   Köszönöm. Csak egy jó víz, és némi kitartás kell a domihoz. Meglesz az idén neked is. Próbálkozni kell. Ha van kérdésed domolykó téren akkor szívesen válaszolok.
   Neked is fogásokban, még nagyobb harcsákban gazdag évet. 🙂

   Ádám

  • Halfronton? Nem sok. A domolykós patakon még mindig nem lehet horgászni, részben az időjárás, részben a felújítási “munkák” miatt. Mikor van benne víz akkor sárzavaros, mikor nincs, akkor pedig annyira nincs, hogy nem találom benne a halat. Jelenleg víz se nagyon van, és még mindig sárzavaros. Remélhetőleg nemsokára jó lesz.
   Az éven eddig 3 pecám volt, abból sikeres egy sem adódott, viszont az év első halait sikerült megfognom.

   Szóval ez van. Remélem csak az év eleje lesz ennyire mostoha. ..A végén még intenzív tavakra kell járnom..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s