Bodrogi laposok

Történt nemrég, hogy lejutottam a Bodrog partjára. A cél az volt, hogy fogjak pár balint, míg Apámék keszegeznek. Na, de a vízállás nem igazán tette lehetővé a pergetést. A víz zavaros és magas is volt, így a parti pergetésem eléggé megnehezítették a körülmények. Egy jó órányi dobálás után feladtam, pedig nem szokásom. Szerencsére számítottam rá, hogy a vízállás nem lesz megfelelő, ugyanis a peca előtti napokban kiadós esőzések voltak. Így elővettem  2 feederem, kötöttem 2, kb. 14-es horgot, és kezdődhetett a keszegvadászat.


Itt szükség lett volna egy mellesre…

Rablást egy darabot se láttam csak kisebb keszegek tologatták a felszínt. Megnéztünk egy távolabb eső részt is, de ott is eléggé kint volt a Bodrog.


Ivási időben lett volna inkább ilyen

Végül a Lebuj kanyarnál találtunk megfelelő állást. Itt a víz meglehetősen mély, mivel egy hegyoldalban helyezkedik a Bodrog ezen kanyarulata. Itt 2 éve jó pár csukát ki tudtunk pergetni nagy kanalakkal, és ezen a részen fogtam meg életem második balinját is, szóval jó emlékek fűznek ehhez a helyhez. Mivel kocsival lehetetlen lejutni a partig ezért csak jóval messzebb tudott leparkolni Apám haverja. Következett a hely felé való cipekedés, majd a meredek parton való leereszkedés. Lassan összeraktam a pergető botom, mikor is egy brutális rablás ijesztett meg. Na, mondom fasza lesz ez, hát nem lett. Mint írtam is a pergetést hamar feladtam, próbálkoztam kisebb és nagyobb csalikkal egyaránt de semmi. Több helyet is megnéztem, már amelyiket tudtam, de a kapás elmaradt. Majd legközelebb letisztult víznél talán eredményes leszek. Visszatértem az “állásunkba”, felállítottam a székemet, a botokat összeraktam, és kezdődhetett a fotelpeca.


Harcálláspont

Csalinak először csontit használtam, majd kiderült, hogy a giliszta+mézes pufi jobban tetszik a halaknak. A horgászat végéig csak ezt a csalikombinációt használtam, és működött. Bárcsak minden pergetés alkalmával  ilyen könnyen menne a csaliválasztás.

Nem sokáig maradtak mozdulatlanok a spiccek

Az első hal meglepetésemre egy laposkeszeg volt, szép, kb. 30 centis méretben. Jó kezdés gondoltam magamban. Közben Apám fogott egy aprócska dévért, míg a fuvarozónk semmit. Tanulnia kell neki még ezt. 🙂


Az első

Idő közben eleredt az eső, de ez nekem nem számított, mivel egy hatalmas fa alatt ültem. Előnye az eső elleni védelem, hátránya pedig az volt, hogy csak oldalasan tudtam dobni. Sajnos a szúnyogok is túl aktívak voltak, nem győztem elvenni az életüket. A hangyaseregről meg inkább ne is beszéljünk.
Az egyik boton egy hosszabb kapásszünet volt, ezért kivettem, és egy rák csimpaszkodott rajta. Hát ez nem igaz, engem a rák már megint megfogott. Tavalyelőtt is elcsíptem egy nagyobbat a patakon élő kishallal. A horog ezúttal viszont a rák szájában volt, szabályosan akadva.

Ilyen is akad

Sajnos az eső egyre erőteljesebbé váltott át, így 4 órányi peca után menni kellett. Nem panaszkodhatok mivel szép halakat sikerült fognom. 17 halból 14 volt laposkeszeg, kettő dévér és egy szép nagy karika.
A 2 legnagyobbat visszatettem és így kereken 15 halat hoztam el. Azt hiszem ez nem sok. Pergetett halnak az életét idén még nem vettem el, és nem is fogom. Ez az én elvem.


Karika

3 thoughts on “Bodrogi laposok

 1. Szia Ádám!

  Nagyon jól sikerült a történet és a képek is első osztályúak, főleg a tájképek. Gratulálok hozzá! Szívesen olvasnék még írásokat a Bodrogról…
  A pergetéssel kapcsolatban viszont nem értek egyet. Felénk magas vízállásnál, áradó, zavaros vízben lehet a legjobban fogni a balint. Ilyenkor a folyó kiszorítja a kishalakat a szélvízbe és az őnök sem tudják úgy megfigyelni a húzott csalit, mint tiszta vízben. Ilyenkor lehet elővenni a hófehér balinozó műcsalikat.
  Még egyszer gratula

  Tom
  pecazas.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s