Sokat a kevésért

A domolykók után úgy éreztem, hogy kell már valami más, így hát a régi csukázós helyeim felé kanyarodtak gondolataim. Érkezett pár jó hír is megbízható forrásból. Gyorsan össze is pakoltam és vasárnap dél körül felültem a biciklimre, majd meg sem álltam míg el nem értem célomig. Apám is velem tartott, bár már jobban szeretek magányosan pergetni. A felszerelés egy 3 méteres, 20-40 grammos botból és egy 40-es orsóból állt, rajta 10-es fonott. Meglehetősen szokatlan volt ez a “durva” felszerelés az Ul után, olyannyira, hogy sorra díszítettem környezetem különböző twisterekkel, gumihalakkal.

Sokat változott mióta nem láttam


Egy piros-zöld twisterrel próbálkoztam, de hamar fel is dobtam egy fa ágára. Na, sebaj, egy nem sok. Felraktam egy narancssárga twistert, volt is rá egy ütésem, de a bot szokatlansága miatt ő is bokordíszítő elemként kénytelen tovább élni életét. Na, jó kezdett elegem lenni,  a drótelőke pedig rohamosan  fogyott és vele együtt a türelmem is. Újabb dobás és mit ad az ég, most a part menti száraz gazban landol a műcsali. Tépkedem, de elszakad a 10-es cérna. Itt fogadtam meg, hogy hazamegyek és kidobom a kukába azt a takony zsinórt. Magamat is hibáztattam, mivel figyelmetlenségem miatt maradt fent a dobon.. A drótelőke fogytában volt, így csak egy pergetőkapcsot kötöttem. Közben felfigyeltem arra, hogy a part szélén rengeteg a kis béka, így rögtön egy motorolaj színű, kétfarkú! twistert tettem fel. Első dobás, kapás,megvan. Nem nagy, 32 centi. Domolykóban szép lenne.

Mennyi a valószínűsége, hogy 2 év múlva megfogom?  0…

Úgy véltem, hogy működik a kétfarkú,”békám”. Dobáltam is vele szorgosan, de közben kezdett baljóssá válni az ég. Az eső előtt még megszégyenített egy csukesz. A sásos elé dobtam, és beesőre odavert neki, de a bevágásom után úgy szakadt el a zsinór ahogy kell. Szidtam magam, hogy miért nem tettem fel elé drótot, de már késő volt. Közben az égi áldás is eleredt, de szerencsére csak 15 percig esett, azonban ez is elég volt ahhoz, hogy elázzunk.

Ide még visszajövök

Még volt 3 drótelőke és 3 motorolajos twister. Csínján kellett bánnom velük. Na, de én 5 perc alatt megint beszakítottam 2 cuccost. Beledobtam a térdig érő fűbe a botot, és káromkodtam egy embereset. Persze ez mind az én hibám. Félve kötöttem fel utolsó szerelékem, közben nadrágon csurom vizes lett a vizes fűtől.
Egyszer csak láttam, hogy valami űzi a kishalakat ,nekem sem kellett több máris repült a twister. A kapás meg is érkezett, de ismét kölyköt fogtam… Ott is hagytam a helyet, hátha máshol nagyobb jön.

Jó lenne, ha hagynák megnőni

Elérkeztünk egy szélesebb helyhez, ahol Apám el is cseszett egy csukát. Kicsivel később én viszont fogtam egy 40 körülit.

A hely..

..és örzője

Lassan közelítettünk a horgászidőnk végéhez, de én még tudtam egy jó kis helyet, és ki is akartam próbálni. Apám nem jött velem, mert oda csak gyalog lehet bemenni. Bontott egy sört és őrizte a bicikliket. Mondtam, hogy jó negyed óra múlva visszajövök, csak kicsit elnéztem a távot, így csak  10 perc volt míg odaértem.

A nádcsomó mellé dobtam a csalit, és süllyedés közben el is kapta egy kroki. Őt kellett legtovább fárasztanom, bár alig ütötte a 40 centit.

Menj

Az úton visszafelé még volt egy érdekes fogásom, egy őzcsontváz(?) személyében. Kemény volt a tél..

Kézben

Az egészben számomra az a tanulság, hogy mindig alkalmazkodnom kell csalik tekintetében a csuka táplálékához. Most rengeteg volt a béka, és hiába dobáltam nem kellett neki a sima twister, csak a kétfarkúra jött hal.

18 thoughts on “Sokat a kevésért

 1. szép volt…kimarkoltatok így is rendesen csukából…

  ha csukázol, és használsz drótot is előtte, akkor érdemes lehet felkeményíteni a szerkót 16-20as fonottra…azzal magadhoz húzod a túlpartot is…nincs az a jighorog, amit nem hajlít ki, viszont marad egy gumid, egy drótod és egy kapcsod…

  én idén erőltetni fogom a drót nélküli csukázást, igaz nem szép dolog egy 13g-os piercinget (sic!) benthagyni a szájukban szakadás esetén, de szerintem több a kapás…persze ez dzsungelpeca volt a javából.

  egyébként szerintem van itt domi rendesen, csak vigyázz, mert a csuka szereti a Bumble Bug-ot.

  • Köszi. Amúgy 18-as fonottal szoktam itt horgászni,és azzal sose szakadok. Drót nélkül én azt vettem észre,hogy sokkal jobban vezethető(érzékenyebb) a cucc. Mondjuk ez magától értetődő.

   Vannak még ennél is dszungelesebb részek,de azokat nem fényképeztem. Majd legközelebb.
   Körforgóval szerintem majd megpróbálom itt a domi témát,a bug mégiscsak “ezerösszáz” 😀

 2. Szia Ádám!

  Szerintem meg kéne próbálnod a nagyobb csalikat is. Azzal viszonylag jól lehetne szelektálni a méret alatti kolbász csukákat, bár biztosan kevesebb jönne… én nagy csalikat használok, és ritkán fogok ilyen kicsiket csukákat.
  A 10-es fonott semmire sem jó. Minimum 14, de inkább 16 os kell szerintem. Ha meg nem szeretnél drótelőkét használni, akkor tudom ajánlani a vastag elharaphatatlan flouro karbon előkét. Azt is 2-3 csukánként cserélni kell, de láthatatlan a vízben és annyit kötsz, amennyit akarsz egy spulniról…
  A döglött őzzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Te mindent a kezdebe veszel amit találsz a földön? :oD
  Üdv.

  Tom
  pecazas.blog.hu

  • Próbáltam. Volt fent jó darabig 12 centis twister is,de kapás semmi. Ezek a kis 7,5-ös kétfarkúak kellettek nekik. Megnéztem mennyit bír a 10-es fonott. 8,6 kilót… Gondolkoztam már a flou előkén. Te milyet használsz?

   Az őzt (ha az ) csak másodjára fényképeztem le. Gondoltam jó lesz a cikk végére.Volt nagy vadnyúl is de azt nem tudtam a kezembe venni mert rohadt gyors. 😀

 3. B opcióként nyomjad UL-el a csukát is, gondolom az átlagos gumi-jig kombót megbírja az is.
  Ugye írtad is, hogy a kapanyél már töri a tenyered.
  Persze ekkora gazban tényleg a vastagabb motyó lehet a megoldás, ha az idegállapotodat is belevesszük az egyenletbe.

  A 2-3 csukánként cserélni kell kommentre egy jót mosolyogtam magamban.
  Nem mintha hülyeség lenne, csak az jutott eszembe, hogy nekem november óta nem kellett volna cserélnem. 😦
  Helyettem is horgászol ezért külön köszönöm a csukázást!

  • Bandi! Ha nem jönnek a csukák, akkor változtatni kell a stratégián. Vagy ki kell próbálni új módszereket, új csalikat, vagy más vízterületen kell próbálkozni. Ha nincs eredmény, célszerű a legegyszerűbb csali után nyúlni, a körforgó villantó engem csak nagyon ritkán hagy cserben.
   Én a nagyobb műcsalikra esküszök. Mondjuk nem fogok sokat, egy évben talán 5-6 darabot, de azok általában 50 centi fölött vannak. Legutoljára a SAVAGE gumihalat próbáltam ki 2 hete és bizony egy 6,5 kilós krokit sikerült partra segítenem.
   Kitartás
   Üdv.

   Tom
   pecazas.blog.hu

    • Szia Bandi!

     Ha tutira akarsz menni akkor az Esztergom és Tát közötti összekötő út mellett található Bottyán tavat keresd fel! Én 3 hete itt csíptem el egy 6,5 kilós fenevadat, de haverom is kiszedett két 45 cenyósat. Mind ez egy bő egy órás horgászat alatt. A pergető jegy 2500 HUF és korán kell menni, mert a pontyosok körbe ülik.
     Ha vadregényesebb vízre vágysz, akkor a vértessomló mellett található Homoküzemi tavakra menjél. Itt is szép csukaállomány él. Itt a jegy 3500 HUF
     Az utolsó ajánlatom csukára az Almásfüzítői kavicsbánya tó. Itt nagy a betli esélye, de ha belenyúlsz, akkor 4-5 kilós dögöket is elcsíphetsz. Itt a szemközti partot vallasd! A jegy itt 1000 HUF
     Amennyiben balinra szeretnél próbálkozni, a neszmélyi holtágat ajánlom. Az apró körforgóra az őnök mellett csuka is és sügér is befigyelhet.
     Utóbbi három helyről van is cikk a blogomon az elmúlt időszakban.
     Amennyiben további kérdéseid vannak, nyugodtan tedd fel a blogomon, segítek, amiben tudok. Nem akarom szétoffolni ezt a topicot. :o)
     Üdv.

     Tom
     pecazas.blog.hu

  • Először Ul bottal akartam menni,de az a baj,hogy túl lágy a spicc rész. Nem bírja az össz. 6-8 grammos jiges műcsalit,talán sokan ezért rövidítik meg ezt a botot 10-15 centivel.

   Nincs mit . Örülök,hogy nemcsak magamnak,hanem másnak is tudtam örömet szerezni valamilyen szinten. Majd megjönnek neked is a halak,csak kitartás.

   • Lágy bot illik a csuka fárasztásához, és kemény gerinces bot kell a bevágáshoz\akasztáshoz. Én lightos lágy bottal kezdtem, és sok volt a rossz akadás. Most kemény gerinces bottal nyomom, és sokkal, de sokkal jobban ülnek a bevágások, viszont fárasztásnál keményen kell tartani a kontaktust, valamint kevésbé lesz élményszerű a fárasztás. A csalivezetéshez is nekem ez áll jobban kézre. Lágy bothoz nem illenek vastag horgok dobósúlytól függetlenül. Aztán kinek a papné ugye…

    • Persze,kell azért erő a botba,hogy jól üljön a horog a csuka kemény szájában. Nekem az Ul botom,egy ET Perch Blade Ultra Light 2,4-es,de rohadt lágy a vége. Írták páran,hogy ők visszavágják 10 centivel,így egy érzékeny,de valamivel gerincesebb bot lesz belőle. Domizásnál is úgy vettem észre,hogy sok kapás azért maradt le,mert túl lágy volt a spicc rész. Na mindegy,azért jött vele domi rendesen így is.

 4. Igazatok van.
  Változtatok a stratégián!
  Mondjuk elmegyek végre horgászni 🙂
  Ha addig eljutok nagy baj már nem szokott lenni, akkor sem ha éppen fogok…

 5. Szia!
  Egy-két gondolat csuka ügyben, ha megngeded. Patakokon neke régebben működött a Rapala minnow spoon, lassan vezetve gyakorlatilag átjön mindenen. De gyenge napokon szinte semmit sem ér. Előke ügyben: zavaros vízben kábé tökmindegy jó a sima drót is(gumizni jobb, hogy merev szerintem, mint a lágy) Tiszta vízben, napsütésben borul a rendszer. Három dolog közül választhatsz: sima drót(na ilyenkor baromian hátrányos) ; wolframszál(drága, kopik, hamar elhasználódik, és emiatt bizonytalan a szakítója), illetve fluoro karbon(40es méretüt soha nem harapták el még krokik(Rapala márkájú) csak ebben a vastagságban sprőd, és ugye erősebb, mint a fonott,tehát az fog szakadni mindenestül=)zsákutca. Nekem most vékonyabb fluoro van fent, de az már hazárdírozás. Kevesen gondolnák, de sok tapasztalatom támasztja alá, hogy a csukának általában jobban zavar a drót(még a fonott zsinór is).
  A konkrét ajánlásáim patakra(tiszta vízet finnyás halakat feltételezve) :
  -Főzsinór: 13-as, max 15ös jó minőségű bevonatos fonott(pépé például(tekercselve elég 50 méter is ide)) .Ennek az ereje itt bármilyen halhoz elegendő általában, és a vékonyhúsú jighorgokat(pl. gamakatsu) ez is bőven de bőven kihajtja.
  -Előkék.:
  -kéthorgos wobblerhez vékony fluoro(ja és bátran használj nagyobb testű csalikat, nekimegy ám a bicska is, csukának gyakorlatilag nincs nagy csali, persze azért a kishalak méretéhez felülről közelíts). Magyarázat: wobbit gyakorlatilag nem tudja letorkozni a második horog miatt.Szerelés: fonott__knot-a-knot__forgó__fluoro__forgókapocs. Szakadás esetén kapocs megy a lecsóba.
  -gumihoz: a.)-vastag fluoro(esetleg pike mono)
  b.)- kettő, vagy három vékony fluoro előkét kötsz forgó és a forgókapocs, közé úgy, hogy a hosszuk pár centivel különbözzön(Hogy jobban elmagyarázzam: egyszerre csak egy feszüljön: ez beszakítás, ill. csukaharapás esetén fontos).
  c.) leghosszabb fajta gyári wolframelőke: a legrosszabb a három közül, mivel drága. Akkor jön jól, ha nem akarsz kötögetni éppen.
  -támolygóhoz: egyszálas fluoro.
  -körforgó: merev drót, vagy vastag fluoro(szeretik letorkozni a halak, valamint itt nem a látvány a kulcsinger).
  Még egy észrevétel: sokan esnek abba a hibába(köztük régebben én is), hogy drótelőkével pergetve fogott csukák esetében azt mondják, hogy hát igen ezek meg lettek volna előke nélkül is. Elfelejtik azt a törvényszrűséget(ill. annak látszó dolgot), hogy pont az előke miatt kapjták el gyengébben a műcsalit. Tehát szerintem ellőke nélkül bátrabban rámennek a csalira.
  Remélem tudtam segíteni.
  Üdv.: Márk.

  • Húúú. Ez eddig a leghosszabb komment a blogon. Szívesen fogadok mindenféle javaslatot.ajánlást. Köszi ezt a részletes harapásálló előke téma kivesézést . Nekem még nem igen van tapasztalatom e téren. Tavaly ősszel kezdtem el jelentősebben pergetni. A víz ezen a patakon általában opálos,szóval nem hiszem,hogy nagyon zavarná a csukát a 18-as fonott,esetleg a vastag drót. Most vettem vékony wolframot,jövőhéten megnézem mit tud. A gamakatsu fejek tényleg jók, könnyen kihajthatóak,majd kézzel simán visszanyomható az eredeti állapotba. Mondjuk ettől biztos gyengül valamennyire. Az biztos,hogy befogok szerezni egy 30-35-ös fluot,még nem próbáltam. Villantókat nem igen használok itt mert folyton felszednek valami szart. Minnow spoon van itthon 2 is,de azok szerintem túl nagyok a patak csukáinak.

   A “b” pontod nagyon fasza ötlet. Gondoltam már ilyen megoldásra,csak én vékony
   fonottal,azonban a fluo lesz a jó hozzá. Szerintem ezt is kipróbálom majd.

   Köszi a részletes kifejtést. 🙂

   Ádám

   • A wolfram nem valami megérős dolog ám. Amit mifelénk lehet kapni az 250Ft egy db, és ugye ez minden beszakadáskor elmegy, plusz két csuka után kuka. Ha csak bepödrődik az többé kevésbé orvosolható úgy, hogy öngyújtóval messziről melegíted, miközben húzod. Bár néztem, hogy az ener**teamnek van valami olcsóbb verziója, két dbos csomag 195 pénz. De ha rossz rajta a kapocs akkor mindegy. Amúgy van kétfajta köthető előkém is, ezekkel meg az a baj, hogy nem láttam még sehol (rendelésre sem) ilyen 9-10-15 kg-nál kisebbet, azok meg már vastagok. Pike wire amúgy nem köthető, csak krimpelhető. Technipeche az ténylegesen köthető, de a 10 kilós nagyon vastag, pedig létezik belőle 5 és 7 kilós is, csak hát soha nincs raktáron. Ha egyszer sikerül szereznem, aranydobozban fogom tatani biztos.

 6. Ádám!

  Hol az új poszt?
  Tudom, hogy voltál horgászni, ne lapíts! 🙂
  Délelőtt végigdobáltam a máskor nyerő blogokat, de még egy koppintás sincs?
  Már a webpeca sem a régi 🙂

  • Lesz új poszt hamarosan,csak most egy pályázatra is gyűjtök anyagot. Voltam 3 napos pecán is,de semmi említésre méltó nem történt,azon kívül,hogy megfogtam életem első pergetett sügérét,azóta fogtam 22 centiset is. Pont tegnap. Meg jöttek 36 centis domik. Ilyenek történtek. Ha ma megjönnek a wobblerek,amiket rendeltem,és fogok is velük,akkor azt publikálom még ma.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s